Search
  • Sara Vošinek Gašpar

Kako napisati dober IT življenjepis?

Updated: Jan 2, 2020

Veliko programerjev si želi delati na daljavo, kar je najbolj kompetitiven trg v IT sektorju ta hip. Konkurenca prihaja iz celotnega sveta. Podjetja, ki ponujajo delo na daljavo, dobijo po več sto življenjepisov na oglas samo na platformi kot je Stackoverflow Careers. Ker gre navadno za startupe, nimajo dovolj velikega kadrovskega oddelka, da bi lahko temeljito pregledali vse življenjepise, ki jih prejmejo in dešifrirali v čemu je prijavljeni kandidat najboljši. Zato je ključno, da vaš življenjepis naredi dober prvi vtis in na jedrnat način poda vse relevantne informacije. Tu je nekaj nasvetov kako to dosežemo.


En splošen življenjepis ali več specifičnih?


Večina ljudi se odloči, da bo imela samo en življenjepis, kjer bo navedeno vse možno, misleč, da bo že kadrovnik sam ugotovil ali razvozlal, kar je za delovno mesto, na katero se kandidat prijavlja, pomembno. Glede na to, da v IT sektorju služb ne primanjkuje in se najde nekaj za vsakega, je prvi korak, preden se lotimo pisanja življenjepisa temeljit razmislek o tem, kakšno službo sploh iščemo, v kakšnem podjetju si želimo delati (veliko, malo, startup, v kateri industriji), kakšen stack želimo pri delu uporabljati oziroma smo v njem dobri, ali so kakšne tehnologije, v katerih bi radi delali, pa nismo še imeli možnosti profesionalne rabe, v katerem jeziku želimo delati, kaj pričakujemo od podjetja in tako najprej. Šele ko si bomo najprej razjasnili ta vprašanja, se lahko lotimo pisanja kvalitetnega življenjepisa, ki bo ustrezal delovnim mestom, na katera se bomo kasneje z njim tudi dejansko prijavili. En življenjepis je torej dovolj, a naj bo kvaliteten in ciljen.


Dizajn


Začnimo pri prvih treh sekundah, ki jih kadrovnik nameni vašemu življenjepisu - lep, zanimiv dizajn zanesljivo pomeni dober prvi vtis in željo po nadaljnjem branju. Oblikovanje življenjepisa danes ponuja že veliko podjetij, obstajajo pa tudi platforme, ki za simbolične cene omogočajo hitro in preprosto izdelavo življenjepisa.

Pri dizajnu je pomembno, da ni preveč praznega prostora in hkrati ne preveč besedila. Pravo razmerje je treba tudi najti med monotonim črno-belim in pretirano pisanim dizajnom. Vsekakor malo barve ne škodi, a po principu manj je več. Uporabljena pisava mora biti čitljiva in dovolj velika, držimo se pravila, da je dizajn konsistenten in ne uporablja več kot dveh različnih pisav skozi celoten dokument.


Fotografija da ali ne?


K dobremu prvemu vtisu pripomore tudi lepa fotografija. V nekaterih državah (npr. V Nemčiji) se fotografija pričakuje, a so tudi pravila, kakšna naj bo. Ponavadi fotografijo posname profesionalen fotograf. Sebki in fotografije z dopusta pustijo zelo slab vtis. Kandidat je slikan nekje do prsi, torej gre za portret obraza. Sploh dizajnerji si velikokrat oblikujejo avatar po svoji podobi, kar je v IT industriji zelo vmesno in sprejeto. V Združenem kraljestvu na drugi strani ni običaja, da bi fotografijo imeli. Nedvomno pa velja - raje življenjepis brez fotografije kot življenjepis s slabo fotografijo.

Koliko naj bo dolg življenjepis?


Dolžina življenjepisa je zelo odvisna od države do države. V Indiji je navada, da so življenjepisi dolgi od 8-10 strani, zelo monotoni, polni besedila. V Nemčiji se življenjepisu na primer dodajo dokazila o opravljenem študiju in priporočilna pisma vseh preteklih delodajalcev. V Ameriki so življenjepisi sicer dolgi samo eno stran, a zelo monotoni in natrpani z besedilom. V Sloveniji smo recimo zelo posvojili format Europass in je veliko podjetij, ki ga celo zahteva. A Europass ni zelo razširjen format drugje po EU, sploh pa po svetu. Europassa se zato izven Slovenije raje izogibajte, ker kot format ni idealen, pa tudi dizajnersko ni presežek.

Najboljši življenjepisi za prijavljanje na delovna mesta, kjer je velika konkurenca so dolgi eno stran (one pager). Na eni strani je dovolj prostora za vse potrebne komponente življenjepisa in verjetnost, da ga bo kadrovnik dejansko prebral od začetka do konca, je večja.


Kaj morem v življenjepis sploh napisati?


Vsak življenjepis se začne s faktografskimi podatki: ime in priimek, naslov (oziroma lokacija), datum rojstva, državljanstvo ali vizum (če ni drugje razvidno - lahko spustite, če ni relevantno), e-mail in drugi kontaktni kanali recimo LinkedIN profil, Skype ID, telefonska številka (načeloma se je ne uporablja), pri ITjevcih sta zaželena tudi GitHub in Stackoverflow. Sledi povzetek, pri katerem pa se hitro zatakne ;) Povzetek naj bo dolg do maksimalno 50 besed, nekje dva stavka. Vsebuje naj informacije predvsem o tem, kakšno zaposlitev iščete in kakšna so vaša pričakovanja. Če sproti prilagajate življenjepis razpisom, na katere se prijavljate, lahko vključite tudi relevantne izkušnje za konkretno delovno mesto. Vsekakor je povzetek dosti lažje napisati, če ste opravili temeljit razmislek iz prve točke.


Življenjepis nadaljujete z opisom svojih izkušenj, kjer vsak vnos vključuje naziv delovnega mesta, ime delodajalca, kraj in državo zaposlitve, mesec in leto zaposlitve ter kratek a zelo nazoren opis delovnih nalog. Pri ITjevcih je zaželena še navedba uporabljenih tehnologij in orodij. Navadno se po izkušnjah navede še povzetek spretnosti, ki jih ima posameznik. Tudi tu se držimo načela manj je več - napišemo, kar resnično obvladamo in predvsem omenimo tehnologije, v katerih bi radi delali še naprej. V življenjepisu za tujino ne sme manjkati navedba govorjenih jezikov in pa seveda najvišja dosežena izobrazba. Lahko vključite tudi hobije, govore na konferencah, svoje odprtokodne projekte, oziroma poudarite izkušnje v določeni industriji, če so relevantne za konkretno delovno mesto, na katero se prijavljate.


Za konec velja izpostaviti, da boste bolj uspešni, če se držite pravil države, v kateri se prijavljate na prosto delovno mesto. Lahko ste tudi malo radovedni, pa poskušate izvedeti, kdo bo na koncu dejansko pregledoval vaš življenjepis (na spletni strani podjetja ali recimo na LinkedIN-u).


Mugen.si vam nudi podporo pri pisanju življenjepisa z napotki in nasveti ali pa vam življenjepis napišemo kar mi.

871 views0 comments

Recent Posts

See All