Search
  • Sara Vošinek Gašpar

Osem najpogostejših napak na IT življenjepisih

Če se veliko prijavljate na delovna mesta, za katera ste kvalificirani, pa ne dobite odziva ali pozitivnega odgovora, je velika verjetnost, da vaš življenjepis ne odseva dovolj dobro vaših kompetenc. Da bi se izognili najpogostejšim napakam, ki jih kadrovniki vidijo pri življenjepisih, smo za vas zbrali osem najpogostejših.


1. Pravopisne napake


Zdi se tako očitno. A še vedno se vsakodnevno srečujemo z življenjepisi, ki imajo resnično veliko slovničnih in pravopisnih napak. Vsakemu kdaj zagode tiskarski škrat, ampak napačno napisane besede, nedosledna raba besed, nepravilna raba predlogov, različni glagolski načini in napačno sklanjanje ter raba množine, so zelo moteči pri branju. Glede na kratkost besedil v življenjepisu le ni tako težko zagotoviti slovnično in pravopisno zglednega besedila.


Pri pravopisu in slovnici v slovenščini si lahko pomagate z brezplačno verzijo Amebis Besane, spletno verzijo avtomatske lektorice, ki vam dovoli preverjanje do 500 znakov na enkrat.


Pri pravopisu in slovnici v angleščini pa lahko uporabite brezplačen vtičnik za Chrome Grammarly.


Seveda ne pozabiti na pregledovalnik pravopisa v Google produktih (Gmail, Drive) in v Microsoftovem Word-u.

2. Neprimeren elektronski naslov


Pomembna podrobnost vašega življenjepisa je elektronski naslov, ki ga podate. Vsekakor se izogibajte vzdevkom ali frazam, prav tako ni zaželeno, da uporabite vaš službeni elektronski naslov trenutnega delodajalca. Najboljše je, če je elektronski naslov nekakšna kombinacija imena in priimka. Ličen elektronski naslov sicer ne bo odločilen, a pusti bolj profesionalen vtis o kandidatu.


3. Nedelujoče povezave ali spletne strani


Sploh v IT sektorju je zelo razširjeno, da imajo programerji svoje spletne strani, kjer je objavljen njihov življenjepis ali portfelj. Taki dodatni viri so dobrodošli, če si kadrovnik želi bolj podrobno ogledati vaš profil, a bodite pozorni, da spletne strani dejansko delujejo in da je spletna stran aktualna, ažurirana in javno dostopna.4. Generične fraze


“Hitro se učim”, “rad/a imam izzive”, “dokazano dober/a v” in podobne generične fraze ne dodajo življenjepisu nobene dodane vrednosti. Dober kadrovnik lahko te stvari razbere iz vaših delovnih izkušenj in kariernega napredovanja. Raje kot pisanje fraz na splošno, se poglobite in razmislite o svojih dosežkih in jih kvantificirajte ter bolj konkretno opišite. Na koliko projektih ste sodelovali? Ste se v čem specializirali? Ste bili to-go-to oseba za kakšne izzive? Ste delodajalcu ali stranki merljivo pripomogli k uspehu? Namesto “rad/a imam izzive” lahko na primer napišete, da si pri delu želite veliko odgovornosti. Prav tako opisujte vaš prispevek in vašo dodano vrednost, ne osredotočajte se preveč na ekipo ali produkt podjetja.


5. Veliko nepotrebnih informacij


Življenjepisi so hitro predolgi in vsebujejo veliko nepotrebnih informacij. Delovne izkušnje, ki niso relevantne za vaš karierni razvoj (recimo počitniška dela, dela izven sektorja) kvečjemu samo navedite, ne opisujte jih pa podrobneje. Za vsako zaposlitev napišite stavek ali dva ali do štiri alineje o svojih delovnih nalogah, ki naj bodo čim bolj vsebinske in konkretne. Če imate vrzel med zaposlitvami, jo lahko tudi zapolnite z informacijami o tem, kaj ste takrat počeli. Ste opravili kak online tečaj? Delali na hobi IoT projektu? Potovali? Matere se same odločite, ali želite predati delodajalcu informacijo, da imate otroke, in koliko so stari - po zakonodaji je to popolnoma vaša odločitev in vam na vprašanja delodajalcev o tem ni treba odgovarjati.


Za vsak stavek, ki ga napišete v življenjepis, se vprašajte: ali bo to kadrovnika prepričalo, da me povabi na razgovor? Če je odgovor, verjetno to ne bo ključno, tak stavek raje izpustite.


6. Dolgi seznami tehnologij


Senior programerji se velikokrat srečujejo s kopico tehnologij pri svojem delu. Če redno menjujejo delovna okolja, lahko zamenjajo veliko stackov. Pri navajanju tehnologij, ki jih poznate, bodite zmerni. Dober kadrovnik, specializiran za najemanje IT kadra pozna osnovne profile IT specialistov in razume, da tehnologija ni odločilen dejavnik pri najemanju dobrega IT kadra, saj bo dober senior programer hitro osvojil katerikoli stack.


Pri seznamih se resnično osredotočite na tehnologije, ki jih obvladate, predvsem pa poudarite tiste, ki bi jih radi uporabljali še naprej pri svojem delu in so relevantne za delovno mesto, na katero se prijavljate. Če se odločite, da boste tehnologije navajali, potem ni potrebno navesti vseh verzij tehnologije (recimo Java6, Java7, Java8) ampak samo najnovejšo. Prav tako izpustite programsko opremo, ki za delo ni relevantna – če se prijavljate za delovno mesto Fullstack programerja ni potrebno vključiti, da znate uporabljati Microsoft Office.


Dober način, kako se izogniti dolgim seznamom ključnih besed je tudi, da pod vsako delovno izkušnjo dopišete stack v katerem ste pretežno delali na tistem delovnem mestu. Tako bo že iz besedila samega razvidno, v kateri tehnologiji imate največ izkušenj.


7. Logotipi in slike


Slike in logotipi certifikatov, univerz, podjetij in podobno v življenjepisu niso potrebni. Po navadi so tudi estetsko neugodni. Vse potrebno lahko izrazite v besedilu, kar omogoča tudi lažje delovanje programov za branje življenjepisov.


8. Grafi veščin


Grafi veščin se zdijo kot odličen pripomoček za hitro oceno znanja neke tehnologije. Težava je, da merila niso znana in da kandidati navadno niso realistični pri oceni svojega obvladanja določene tehnologije. Zato se raje držite kvantitativnega opisa svojih izkušenj, na primer “5 let delovnih izkušenj v Javi” in grafe izpustite.


Tu je le nekaj najpogostejših napak, ki jih vsakodnevno vidimo pri pregledovanju življenjepisov. V naslednjem zapisu se bomo dotaknili treh podrobnosti, ki bodo vaš življenjepis spremenili iz prav dobrega v odličnega in kadrovniku prijaznega. Če želite, da vas obvestimo o novih objavah, se prijavite na našo mailing listo.

Mugen.si vam nudi podporo pri pisanju življenjepisa z napotki in nasveti ali pa vam življenjepis napišemo kar mi.

1,409 views0 comments

Recent Posts

See All